Wie het kleine niet eert…

Aan de Portugese westkust kan het ‘s winters flink spoken in het water. Grote golven uit noordwestelijke richting, veel energie. Bij tijd en wijle onsurfbaar. Dan kun je twee dingen doen: op de bank liggen en surfen op het internet, of afdalen naar de zuidkust op zoek naar stranden waar de deining doorkomt. De golven buigen dan als het ware om de zuidwestelijke Portugese punt heen om vervolgens de zuidelijke vakantieoorden te bereiken.

De golven hebben daar meestal wat minder kracht en het is makkelijker door de branding peddelen. Voor deze mini-jetsers heb ik een speciaal board gekocht: de ‘softtop’. Een softtop is eigenlijk een wat groter board gemaakt van schuim. Het wordt hoofdzakelijk gebruikt door beginnende surfers omdat het makkelijker surfen is dan standaard surfboards van bijvoorbeeld fiberglass. Door het grotere volume en grotere drijfvermogen pak je moeitelozer golven. Ik las net op het wereldwijde web dat de uitvinder van de softtop ook de Uggs heeft uitgevonden. Deze Australische man, Shane Steadman, bezit blijkbaar het vermogen om zowel het surfen als de voeten comfortabel te maken. No worries mate!

De afgelopen dagen ben ik meerdere keren naar het zuiden gereden, op jacht naar golven. Soms was het even zoeken naar het juiste strand. Maar eenmaal in het water had ik ongelooflijk veel plezier op die grote, comfortabele schuimplank in vergevingsvolle golven. Eigenlijk net zo leuk als surfen in hogere, uitdagendere golven op m’n kleinere boards.

Dit bracht mij tot verschillende contemplaties. Waarom willen we eigenlijk altijd groter, sneller, energieker en ruiger? Waarom willen we zo groots en meeslepend leven? Waarom moet alles bijzonder zijn?

Daarom deze ode aan het kleine. Iets kan zo simpel zijn dat het tegelijkertijd bijna bijzonder is. Een gekleurde vogel op een houten paal. Een rode rots. Twee fladderende gele vlinders. Een beetje ‘down the line’ cruisen op een softtop. Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. De foto heeft trouwens helemaal niks te maken met dit verhaal, maar dat geeft niks. Het hoeft niet altijd prefect.        

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.