Wat er in gaat, moet er ook weer uit

De Donkere Dame

Als je eet of drinkt, stop je iets in je lichaam. Je vult je spijsverteringsstelsel met materie. Je lijf verteert deze materie tot voedingsstoffen die je cellen nodig hebben om te kunnen groeien. Groei is leven. En wat je lichaam niet meer nodig heeft, poep je weer uit. Als dit niet gebeurt ontplof je.

 

Ik vind dit een mooie metafoor voor het tot je nemen van kennis. Als je je hoofd volstopt met kennis, moet je lichaam dit verteren. En alle kennis die je erin stopt, moet er ook op de één of andere manier weer uit. Anders exploderen je hersenen.

 

Ik heb de afgelopen tien á vijftien jaar heel veel kennis tot me genomen op het gebied van gezondheid. Met name omdat ik zelf zo enorm slecht in m’n vel zat, en dat wilde ik zo graag oplossen. De nood was hoog.  

 

Ik heb meerdere diagnoses gehad. Zoals je vroeger voetbalplaatjes spaarde voor in je WK- of EK-boekje, spaarde ik diagnoses voor in mijn DSM-5-etikettenboekje. Ik heb ontzettend veel therapieën gehad. Zowel binnen de reguliere geneeskunde als in de alternatieve hoek. Ik heb er alles aan gedaan om mentaal gezond te worden. En dat is volgens mij best goed gelukt.

 

En ik heb echt onvoorstelbaar veel zelfhulpboekjes gelezen ter ondersteuning van al die therapietjes. Echt alles wat er maar te bieden is op zelfhulpvlak heb ik gelezen. Ik was een hongerige leeuw. Ik las bijvoorbeeld boeken van Eckhart Tolle, Jan Geurtz, Byron Katie, Deepak Chopra, Joe Dispenza, Edwin Selij, Tich Nhat Hanh, Dalai Lama, Paul Smit, Hermann Hesse, Julia Cameron en Darren Main. En dit is nog maar een hele kleine greep uit het ontelbare aantal schrijvers dat ik gelezen heb. 

 

En de afgelopen jaren heb ik veel tijd gestoken in het volgen van opleidingen. In 2016/2017 heb ik een Vinyasa yoga docenten opleiding gevolgd bij Mandy Lathan. Gelijk daar achteraan heb ik in 2017/2018 een Yin yoga docenten opleiding gevolgd bij De Nieuwe Yogaschool. En gelijk daarna weer een Thaise Yoga massage opleiding in 2018/2019. Bij Thai Dee. En nu ben ik bezig met een zeven jaar durende osteopathie opleiding bij Sutherland osteopathie. Als ik straks klaar ben met osteopathie heb ik dus zo’n tien jaar lang studies gevolgd op het vlak van gezondheid. Deze studies in combinatie met ervaringsdeskundigheid lijken me een prachtige basis om een ontzettend goede hulpverlener te worden.

 

Naast deze inhoudelijke opleidingen heb ik in 2018 en 2019 meegedaan met respectievelijk het jaarprogramma en het verdiepingsjaar van 365 Dagen Succesvol. Om mijn dromen waar te maken. En in 2020 doe ik gewoon lekker weer mee. Met het diamondjaar. Gewoon omdat het kan. Ik heb wel heel erg getwijfeld. Maar op een gegeven moment vroeg ik mezelf het volgende af. Stel nou dat ik eind 2020 doodga. Verschrikkelijk. Zou ik dan spijt hebben gehad dat ik niet nog een jaartje 365 Dagen Succesvol heb gedaan? Het antwoord was ja. En toen heb ik me weer ingeschreven bij coach Karlijn. Bij 365 Dagen Succesvol heb ik heel veel geleerd op het vlak van persoonlijke ontwikkeling. En ik heb mijn missie ontdekt: Heel Nederland gezond door lichaamsbeweging en lachen. Doordat ik respectievelijk osteopaat en schrijver/vlogger word. En mijn persoonlijke mantra is: ik hou van mezelf en ik accepteer mezelf als oneindig rijke kunstenaar. Ook als het even niet zo voelt.

 

De combinatie van ontzettend veel therapie, ontzettend veel zelfhulpboeken, ontzettend veel opleidingen en ontzettend veel persoonlijke ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat ik ontzettend veel weet op het vlak van gezondheid. En dat is mooi. En zoals ik het nu voel, moet er nu kennis uitgepoept gaan worden. Net als in het fysieke lichaam, daar moet af en toe ook wat uit. Met het verschil dat de poep uit het fysieke lichaam tamelijk waardeloos is, en mijn kennispoep ontzettend waardevol is. Ik kan mijn kennispoep niet langer meer ophouden. Mijn kennissluitspier begeeft het zo onderhand. Het lijkt net een spastische kennisdarm.  

 

En hoe ga ik die kennis dan delen? Sowieso ga ik veel meer schrijven. Ik ga meer blogs schrijven. En als ik ze goed genoeg vind, ga ik ze delen. En ik ben bezig met een boek. Dit boek gaat over mijn ontzettend intensieve, mooie zoektocht naar geluk. Het wordt een prachtig boek. Met serieuze zaken, verpakt in een grapjas. En ik ga ook vloggen over gezondheid. En dit dan ook weer met een lolbroek aan. Als ik wat leer op de osteopathie opleiding waarvan ik denk: dit moeten mensen weten, ga ik erover bloggen en vloggen. En dat zal ik noemen: osteopraat. Ik heb zelfs de domeinnaam al geclaimd. Ik kan niet meer terug. Leuk hè?         

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.