Afgelopen weekend hadden we het laatste 365 Dagen Succesvol live weekend van het jaar. Ik had dit weekend vorig jaar al een keer meegemaakt, maar nu was het toch weer anders. David en Arjan hebben me weer in verwondering gebracht.
Maar hoe doe je dat eigenlijk voor en na zo’n live weekend? De vrijdag ervoor staat in het teken van vertragen. Misschien een wandelingetje in de natuur, of een fietstocht in een rustig tempo. En sowieso in de avond niets doen (alleen The Voice of Holland kijken) en vroeg naar bed.
En de maandag na een live weekend neem ik altijd vrij. Er komt zoveel op je af dat je de tijd moet nemen om het te verteren. Vertering is een belangrijk proces, ook in je lichaam. Mijn docent fysiologie op de osteopathie opleiding, Evert-Jan de staartman, heeft mij uitgelegd hoe dit werkt. De cellen van je lichaam moeten niet alleen voedsel verteren, maar ook sensorische prikkels van buitenaf. Tijdens een live weekend word je overladen met prikkels en de cellen van je lichaam hebben even de tijd nodig om dit te verwerken. Bij de één duurt dit langer dan bij de ander. Ik ga meestal wel iets doen om het prikkelverteringsproces een handje te helpen. Maandag ben ik bijvoorbeeld gaan wandelen in het bos. Even wat bomen geknuffeld en ik heb wat spechten aan het werk gezien. En wat ik ook vaak doe na een live weekend is: een massage boeken, yogales volgen of naar de sauna. En lekker gaan sporten is ook fijn. De energie eruit gooien. En dan met matige inspanning. Bijvoorbeeld gaan wielrennen, mountainbiken in het bos of gaan hardlopen. Of surfen natuurlijk.
Ik wil nog even terugkomen op het verteren van voedsel en dranken. Ik hou me al geruime tijd bezig met hetgeen ik allemaal in mijn lijf stop. De regelmaat waarmee je dingen in je mond propt bijvoorbeeld. Daarom ben ik begonnen met vasten. Van alternatief arts Henk Fransen heb ik geleerd dat als dieren ziek zijn, ze gaan rusten en vasten. Nou ben ik geloof ik niet per se heel ziek, maar ik heb al wel zo’n vijftien jaar lang last van PDS, het Prikkelbare Darm Syndroom. Mijn darmen zijn het heel vaak niet eens met wat er allemaal passeert. Hiervoor heb ik hypnotherapie gedaan, wat al een flinke verbetering teweeg heeft gebracht. En ik merk dat het vasten er nog een schepje bovenop doet. Mijn darmklachten zijn bijna weg. Simpelweg door elke dag te vasten. Ik hanteer de 16-8 methode. Dit betekent: eten in een tijdsbestek van acht uur, en vervolgens je spijsverteringssysteem zestien uur rust geven. Ik eet dus alleen tussen twaalf uur ’s middags en acht uur ’s avonds. Ik eet maar twee maaltijden. Wat ook nog zou kunnen is de 5-2 methode. Dan eet je vijf dagen in de week wel, en twee dagen niet. Maar die methode heb ik nog nooit uitgeprobeerd.
De kwaliteit van je voedsel is ook van belang. Ik ben vegetarisch gaan eten. Ik ben gestopt met zuivel, en ik eet bijna geen brood meer. Ik eet nu vooral heel veel groenten, meestal wel zo’n 500 gram per dag of meer. Uit de gevarieerde groentenmaaltijden haal ik eigenlijk alle benodigde voedingsstoffen. Mijn bloedwaarden zien er goed uit. Als supplementen neem ik alleen B12, calcium, magnesium en in de winter vitamine D. Valt best mee dus. Ik eet trouwens nog wel regelmatig een stroopwafel of stukkie chocola, ik blijf toch een zoetekauw. Het nuttigen van alcohol ben ik ook drastisch gaan minderen. Ik heb een hele lange periode helemaal niks meer gedronken, en nu drink ik heel af en toe een biertje.
En dan de kwantiteit van je voedsel. Ik zorg ervoor dat als ik eet, ik nooit het gevoel heb dat ik helemaal vol zit. Als ik denk: nou, ik zou nog wel een hapje lusten, maar het hoeft niet per sé, dan stop ik met eten. Ik heb weleens in een boek van Tommy Wieringa gelezen dat zijn vader ervan overtuigd was dat het voorkomen van een overvol gevoel na de maaltijd ervoor zorgt dat je lekker lang leeft, omdat je spijsverteringsstelsel nooit overuren hoeft te draaien. Dat het beperken van de kwantiteit eigenlijk nog belangrijker is dan het verhogen van de kwaliteit van je voedsel. Hier ben ik het wel mee eens. Om goed te voelen wanneer je vol zit, is het wel van belang met aandacht te eten. Zet de TV uit, radio uit, praat niet teveel, en eet langzaam. Probeer twintig keer te kauwen op een hap. Dan voel je eerder wanneer je vol zit. Minder eten heeft trouwens ook een positieve invloed op de duurzaamheid van de aarde. Maar dat is weer een ander verhaal.
Door al deze maatregelen heb ik nooit meer last van een after lunch dip, nooit meer een opgeblazen, vol gevoel na een maaltijd en sowieso nooit meer een kater. En veel meer energie. Tot slot heeft het ertoe geleid dat ik vijf kilo afgevallen ben. Zonder rare diëten.
Wil je meer weten over gezond eten? Dan kan ik de Netflix documentaire “The Game Changers” aanbevelen. Hierin adviseren ze om veganistisch te gaan eten. Het hoe en waarom van veganisme wordt uitgelegd. Dat je vlees en vis nodig zou hebben om sterkere spieren te krijgen schijnt een fabeltje te zijn.
En oh ja, als je tevreden bent met je huidige eetpatroon, lekker blijven doen hè. Ik wil geen voedselgoeroe zijn. Ik vertel alleen wat voor mij werkt. Ga ontdekken wat voor jou werkt. Lekker blijven voelen wat er in je lijf gebeurt. En de tijd nemen om te verteren. Verteren kun je leren!