Vaste plek

Het leven in een camper is spannend, avontuurlijk en onvoorspelbaar. Dit leidt vaak tot bijzonder prettige gemoedstoestanden. Ik heb het gevoel dat ik leef en zoek bij tijd en wijle de grenzen van m’n kunnen op. Soms ook niet hoor, bijvoorbeeld in Spanje, toen ik tussen de pensionado’s op een campingstoeltje de grijze haren in m’n vlasbaard zat te tellen.

In 180 dagen tijd heb ik zo’n 20.000 kilometer gereden. Dat is gemiddeld iets meer dan 100 kilometer per dag. 111,111111111111111111 kilometer per dag om precies te zijn. Een mooi getal, voor de spirituelen onder ons.

Naast de voordelen van het ‘vanlife’ zijn er ook nadelen. Je moet bijvoorbeeld steeds op zoek naar een nieuwe overnachtingsplek, want de veilige vaste thuisbasis is er niet meer. Je hebt je huis mee. Daarnaast is er het onrustige gevoel van het wildkamperen. Mag ik hier wel staan? Is het hier wel veilig? Is het ’s nachts geen trekpleister voor ongure figuren? En leven doe je op minder dan tien vierkante meter. Op lange zomerdagen is dat niet erg, dan zit je veel buiten. Maar in de winter, als de avonden vroeg donker zijn, is urenlang in een kleine ruimte vertoeven best uitdagend.

Na zes maanden wonen op wielen merkte ik dat ik behoefte had aan leefruimte. Gelukkig had ik zo’n twee maanden geleden al een overwinterplek geboekt in Aljezur, want ik voelde het al een beetje aankomen. Ik verlangde naar de rust en ruimte van een vaste plek, in een huis.  

Nu zit ik sinds een week in een groot huis met zwembad, pooltafel, yogaruimte en verder alle gemakken die het de Westerse mensch naar de zin maken. Samen met zes andere overwinteraars. Hele leuke mensen waar ik goed mee kan opschieten, zo lijkt het na een week. Kijken of ik dat over vier maanden nog steeds met droge ogen kan schrijven.

Rusten en surfen zullen de hoofdmoot zijn van mijn dagdagelijkse bezigheden. En gezellig samenzijn met de andere bewoners. Want alleen in een camper rondtrekken is soms best alleen, ondanks dat ik voldoende andere ‘vanlifers’ tegenkom. Op dus naar gezamenlijke Friends-bingewatch-winteravonden op de bank, met een knetterend haardvuur op de achtergrond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.