Van waarde zijn

Vorige week vrijdag 17 mei 2024 was het exact een jaar geleden dat ik mijn laatste werkdag had bij Stichting Humanitas. Mensen vragen mij weleens of ik me nooit verveel. Daarop is standaard het antwoord: geen moment. Ik snap ook nooit zo goed waarom mensen tegen de muren oplopen als ze om welke reden dan ook tijdelijk zonder werk komen te zitten. Er zijn zoveel leuke dingen te doen!

Vandaag lag ik met maat Brian van Ticket2Surf, u welbekend, in het water op praia de Mira, de ene golf na de andere af te rijden. Ik voelde me intens gelukkig en bedacht me wat voor een gezegend mens ik wel niet ben. Zo dankbaar dat ik in de gelegenheid ben om dit te kunnen doen. M’n leven is geen moment saai.

Waar ik wel regelmatig tegenaan loop is het gevoel niet van waarde te zijn. Vanmorgen kreeg ik een bericht van een hele grappige grappenmaakster. Ze zei dat ik wel degelijk van waarde ben doordat ik mensen vermaak met verhalen over m’n avonturen en met m’n flauwe woordgrappen.

Lang heb ik gedacht dat het van waarde zijn, oftewel het mezelf nuttig maken, een overlevingsmechanisme was. Ik heb ooit een cursus Spirituele Relaties gedaan bij Jan Geurtz en die legde uit dat de belemmerende overtuiging ‘ik moet mezelf nuttig maken’ vaker voorkomt bij oudste kinderen binnen een gezin. Die overtuiging ontstaat doordat moeder de handen vol heeft aan het (op)voeden van de andere kinderen, en er dan van het oudste kind een bepaalde mate van zelfredzaamheid, volwassenheid en steun aan het gezin wordt verwacht. Uitgesproken of onuitgesproken.  

Nu tijdens deze reis kom ik erachter dat ‘ik moet mezelf nuttig maken’ geen belemmerende overtuiging is, maar een verlangen. Beter gezegd: ‘ik wil mezelf nuttig maken’ of ‘ik wil van waarde zijn’. Simpelweg omdat ik er blij van word. Alleen maar leuke dingen voor jezelf doen, ondanks dat het geen minuut verveelt, voelt soms toch een beetje leeg. Als ik straks in juli weer in Nederland ben, ga ik eens diep nadenken over hoe ik van waarde wil zijn. Met het vertellen van verhalen en maken woordgrappen, of op een andere manier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.