Van pleasen naar plassen

De Donkere Dame

Laatst had ik de laatste dag van het 365 Dagen Succesvol diamond programma. Er werd mij gevraagd wat ik in het vuur wilde gooien. Waar ik afstand van wilde nemen. Dit was voor mij: mijn pleasegedrag. Elke beweging die je maakt waardoor je bij jezelf weggaat is pleasen, want je past je aan aan anderen. En deze beweging kost per definitie energie.  

 

De vrouw uit mijn cirkel die na mij mocht verbranden wat haar niet meer diende, wilde ook af van haar pleasegedrag. Nadat ze het papiertje in het vuur gooide zei ze: “zo, en nu ga ik eens lekker plassen! Ik moet al een uur en ik ga telkens maar niet omdat ik de anderen niet wil storen in hun verhaal.” Van pleasen naar plassen dus. En vervolgens ging de halve cirkel plassen. Ze waren allemaal hun plas aan het ophouden om anderen niet dwars te zitten. Met een mogelijke blaasontsteking tot gevolg. Zo zie je maar, voor jezelf kiezen en luisteren naar je lichaam kan ook anderen  aanmoedigen hetzelfde te doen. En dit kan dan voor een hoop beweging zorgen.

 

Pleasegedrag zit zo verweven in onze levens. Hoe vaak zeg je geen ja tegen je baas terwijl je die klus er eigenlijk niet bij kunt hebben? Hoe vaak ga je iets doen met een ander waar je eigenlijk geen zin in hebt? Hoe vaak spreek je je waarheid niet om anderen niet teleur te stellen?

 

Ik had het laatst nog tijdens onze watergietersopleiding voor de zweethut. Ik mocht ’s avonds de laatste hut gieten. We hadden eerst nog gegeten en ik moest een beetje poepen. Ook omdat ik zenuwachtig was. We gingen met z’n allen de hut in. Toen ik op m’n plek zat, werd de aandrang alleen maar erger. De eerste vijf stenen kwamen de hut in, en ik verwelkomde ze. Het gevecht tegen de darmperistaltiek kostte een hoop energie. En eigenlijk was ik aan het vechten tegen wat mijn lichaam met vertelde. Tot ik me bedacht hoe fijn het zou zijn om even naar de wc te gaan, niet meer te hoeven vechten en vanuit ontspanning de hut te gieten. Ik moest wel eerst wat overtuigingen de baas worden:

“Je kunt nu toch niet naar de wc gaan? Ze zitten op je te wachten.”

“Straks krijgen de anderen het koud omdat ze op je moeten wachten.”

“Je onderbreekt de ceremonie, dat kan echt niet hoor.”

Ik zette me over de overtuigingen heen en verexcuseerde mij dat ik toch even naar de wc moest. Niemand vond het erg, en daarna goot ik een fijne afsluitingshut.

 

Als je merkt dat je je plas ophoudt om te pleasen, ga dan lekker plassen. Heb eens een keer schijt en ga lekker kakken als je moet. En zorg goed voor jezelf en stop als het moet. Ga niet door omdat je baas het wil. Ga door omdat je het zelf wilt. Het is jouw leven. Jouw lichaam. Je plas ophouden is ongezond. Daar krijg je blaasontsteking van. Je poep ophouden is ook ongezond. Daar krijg je aambeien van. Luister naar je lichaam, volg je intuïtie en ga de schaamte eens voorbij. Het is zo bevrijdend. Van pleasen naar plassen.

 

Mijn jaarthema voor 2021 is dan ook: thuiskomen als A-speler. 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.