Van alle markten thuis

De Donkere Dame

Je pakt een emmer, een doekje, allesreiniger, wc eend en een dweil. En je maakt gewoon die pot schoon. Dat is het stereotype beeld van de gemiddelde mens over het schoonmaakvak. Maar schoonmaken is meer dan alleen schoonmaken. Net als een leerkracht veel meer is dan alleen leerkracht. Als schoonmaker heb je meerdere rollen. Althans, zoals ik het prettig vind om het vak uit te voeren. Want je kunt als schoonmaker ook gewoon je werk doen en niet de sociale interactie aangaan. Maar dan vind ik het niet leuk. Ik hou van het menselijke aspect.  

 

Vandaag was ik bijvoorbeeld luisterend oor en een beetje psycholoog. Ik was bij een mevrouw die niet zo lekker in haar vel zit en al maanden slecht slaapt. Ik luisterde in stilte naar wat ze zeggen had, en ik vroeg of ze het fijn vond dat ik haar nog wat tips gaf om ermee om te leren gaan. Vanuit persoonlijke ervaringen. Ze waardeerde het enorm.

 

Inmiddels ben ik ook zo’n beetje specialist eenzaamheid aan het worden. Ik kom zoveel eenzame ouderen tegen dat ik ze inmiddels wel wat handvatten kan geven. Vanmorgen was ik bij een vrouw die erg eenzaam was in de coronatijd en daardoor in een sociaal isolement is geraakt. Ik heb naar haar geluisterd en geprobeerd met haar mee te denken.

 

Ook was ik vanmiddag even twee uur lang ondersteuner in een rouwverwerkingsproces. Ik was bij een man wiens vrouw een week geleden overleden is. In de afgelopen maanden ben ik wat vaker als invalschoonmaker bij het echtpaar geweest, en ik heb het hele proces van aftakeling en overlijden van de vrouw meegemaakt. Toen ik voor de eerste keer kwam, woonde ze nog thuis. De dementie was net begonnen. Op een gegeven moment was de situatie niet meer te houden omdat de vrouw steeds wegliep van huis, overal in huis plaste en agressief werd. Ze ging naar een verzorgingstehuis, zodat de man eindelijk wat rust kon hebben want hij had er een dagtaak aan zijn vrouw te verzorgen. Vandaag stapte ik binnen en zag nog wat verdorde rouwboeketten staan. Ik wist genoeg en het raakte me. We hebben er nog even over gepraat. Ik merkte dat het hem goed deed.

 

Ik ben ook weleens sekssymbool geweest van een vrouw die verlegen zat om mannelijke aandacht. Ze aaide over mijn getatoeëerde arm en vond het bijster interessant. Ik ben maar snel gaan stofzuigen.

 

En soms ben ik ook gewoon ineens cabaretier. Sta ik grappen te maken met de ouderen terwijl ik de was ophang. Zeker oude mannetjes kunnen dat waarderen. Een beetje schuine moppen tappen en woordgrappen maken, die ze wonderwel nog vaak begrijpen ook.

 

Het is me een vak, dat schoonmaken. Ik had het nooit van tevoren kunnen denken en dromen.

 

   

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.