Topdag

De legende over de Noorse godin Gygra vertelt dat ze woedend op een berg zat om grote stenen te gooien naar christenen die het dorp hadden bezet. De stoel van Gygra, de Gygrestolen, zoals de berg nu heet, zou ontploffen en beneden in het meer genaamd Uvdalstjonna terechtkomen. Dit zou het einde van de wereld zijn.

Dat weet ik zo net nog niet, maar deze dag was wel helemaal het einde. Ik had de nacht doorgebracht op de parkeerplaats waar de Gygrestolen-wandeling start. Om acht uur trippelde ik naar boven. De tocht was geweldig, omdat ik geen mensen tegenkwam, omdat ik door dichte bebossing liep en omdat het een rondwandeling was. Dat had ik hier nog niet eerder meegemaakt, ik moest bij andere wandelingen weer hetzelfde pad terugnemen. En het uitzicht was geweldig, twee reuzen van rotsen die zo uit de aardkorst steken. Wat een topdag.

Ik reed met de camper langs het meer, waar ik ineens twee duikplanken zag. Van de hoogste moest ik af natuurlijk, dat het regende deerde me niet. Vijf keer ben ik eraf gesprongen, joelend als een klein kind. Met m’n bommetjes simuleerde ik de ontploffing van de Gygrestolen in het meer. Wat een topdag.

In de middag bezocht ik twee watervallen. De Kvennøya en de Hogfossen. Bij de laatste ben ik wat langer gebleven. Benedenstrooms maakte ik zo’n stapel stenen die mensen altijd maken bij bergbeekjes. Geen idee waarom ze dat doen, maar ik dacht laat ik eens meedoen. Daarna werd de dipper in me wakker en toen heb ik in m’n blote reet in de bergbeek gezwommen. Wat een topdag.

Teruglopend naar de camper kwam ik weer langs de waterval. Ik had de smaak te pakken en klauterde naar beneden, om vervolgens over gladde stenen te glibberen en onder de waterval plaats te nemen. Dat was geen doen natuurlijk, wat een vochtig geweld kletterde er op m’n kop! Opdrogend in het zonnetje realiseerde ik me eens te meer wat een topdag dit was.

Heerlijk, zo’n beter-gaat-het-in-dit-leven-niet-worden-gevoel. Mede mogelijk gemaakt door mijn Noorse reisgids op pootjes, Ellen Contant. Ik hoop dat ik kan pinnen, want zulke toptips zullen vast niet gratis zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.