Tantratoestanden

De Donkere Dame

De feminine embodiment, yoni awakening, womb activation en temple tantra coaches schieten als paddenstoelen uit de grond, ik zie ze steeds vaker voorbij komen op sociale media. Vrouwen in hun kracht, die een missie hebben om andere vrouwen ook in hun krachtige vrouwenenergie te zetten. Ik ben zeer verheugd met deze ontwikkeling. De vrouw die opstaat en haar volle potentie gaat leven. Veel te lang hebben vrouwen een onderdanige positie toebedeeld gekregen in de maatschappij. Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan mijn oma, een superslimme vrouw, die zich schikte in een rol als huisvrouw en naaister. Omdat dat zo hoorde. De administratie van het metselbedrijf van mijn opa deed ze er nog een beetje bij.

 

Tsja, de dominantie van de man. Hier moet een einde aan komen, het is tijd om de noodklok te luiden. De recente gebeurtenissen bij The Voice Of Holland laten zien dat er een omslag gaande is. Vrouwen pikken het niet meer. Er komt ineens een hoop ellende over machtswellustelingen naar buiten, helaas zijn mannen veelal de boosdoeners. Eeuwen van onderdrukking komen als een gutsende gelige pus uit een gapende wond. Mensen zeggen dat dit pas het topje van de ijsberg is, omdat machtsmisbruik in vele systemen vervlochten is geraakt. In de politiek, in het bedrijfsleven, bij sportclubs en zelfs in gezinnen komt het voor. Ik hoop dat het allemaal mee gaat vallen, maar ik vrees het ergste.

 

Mannen zijn overigens niet altijd de grensoverschrijdende boeven. En het zijn niet alleen vrouwen die slachtoffer zijn van grenzeloos gedrag. In mijn jarenlange gevecht tegen De Donkere Dame, mijn depressie, heb ik veel therapeuten bezocht. Op de lange lijst met therapieën staat ook tantracoaching, dat deed ik om weer in mijn mannelijke kracht te komen. Ik bezocht een man, en later een vrouw. Bij beide coaches was er dubieus fysiek contact. Ik had het wel fijn gevonden als ze me van tevoren hadden ingelicht over wat er komen zou. Iets in de trant van: “Zo Ruud, ik ga zo eens kijken of er nog muziek zit in jouw klokkenspel.” Dan had ik geweten waar ik aan toe was, weet je wel. Nu snapte ik er de ballen van. En voor iemand die sowieso moeite heeft met voelen en met grenzen, was het wel een dingetje. Was hier nu sprake van machtsmisbruik? Of gewoon van slechte communicatie? Of had ik de patiënteninformatiefolder beter moeten lezen, zodat ik wist wat me te wachten stond? Ik weet het niet. De “stop, hou op”-knop die we kinderen leren op school, vond ik altijd pas op de terugweg in de auto.    

 

Gelukkig is er iets in het leven geroepen als het Meldpunt Tantra Misbruik. Hier kun je terecht als je te maken hebt gehad met grensoverschrijdend gedrag bij tantracoaches. Ik heb nooit een melding gemaakt, omdat ik ergens toch geloofde dat er met een goede bedoeling was gehandeld. En omdat ik me nooit echt misbruikt heb gevoeld, ik vond het meer een pijnlijke confrontatie met m’n eigen grenzeloosheid. Daarbij kwam dat ik dacht dat het erbij hoorde, de aanrakingen op intieme plekken. Pas later kwam ik erachter dat tantra niet per se naakt hoeft en dat handjes op je edele delen geen must zijn. Door de recente ontwikkelingen bij The Voice is er toch iets bij me geraakt wat ik weggestopt had en ik vond dat ik er iets over moest schrijven. En ik wil iedereen die een vervelende ervaring heeft gehad in het grijze grensgebied van de tantrawereld adviseren contact op te nemen met dit meldpunt en niet rond te blijven lopen met verborgen verhalen. Probeer de geheimen die het daglicht niet kunnen verdragen toch maar in het licht te zetten. Want delen is helen. En grenzeloos machtsmisbruik moet aangepakt worden.

 

Er gaat trouwens wel vaker iets mis in hulpverlenersland. Ik ben dus inmiddels een ervaren hulpzoeker en heb wel wat aparte dingen meegemaakt. Ik schrijf erover in mijn boek. Overigens gaat het ook heel vaak heel goed in therapietrajecten. Daar ben ik zeer dankbaar voor, anders was ik er niet meer geweest. Daar schrijf ik ook over.  

 

Ik ben verdrietig over de misstanden bij The Voice, dat een van mijn favoriete programma’s was. Maar ik ben toch ook blij dat deze shit naar buitenkomt. Zodat machtsmisbruik in de prullenbak kan. Op naar een betere wereld waarin gelijkheid en respect de boventoon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.