Surfen door de stad

Toen ik in juni in Portugal was om vrijwilligerswerk te doen bij de surf- en yogaschool van Brian en Claudia van Ticket2surf, kreeg ik een tip van surfdude Dennis. Dennis heeft een mooie surftechniek. Dennis zei dat ik een Carver moest kopen om aan mijn belabberde surftechniek te werken. Een Carver is een soort skateboard. Je gebruikt hem gewoon op straat, liefst op het asfalt. Door de surfbeweging uit te voeren op de Carver, maak je snelheid en hoef je niet bij te steppen met je voet. Als je de beweging door hebt zal je surftechniek verbeteren en maak je meer snelheid op de golf, waardoor je makkelijker ongebroken golven surft en betere bochten maakt. En veel meer surfplezier hebt.

 

Ik heb de tip van Dennis ter harte genomen en de daad bij het woord gevoegd. En gisteren een Carvert gekocht. Best dure dingen, maar ik had nog wat centjes over in een oude sok. Vanavond heb ik het skateboard voor het eerst uitgeprobeerd in Rotterdam. Gewoon bij mij in de wijk, in Blijdorp. Beetje oefenen op het lange fietspad langs de Gordelweg. Het begin was even lastig, om de juiste techniek te vinden zodat het board snelheid krijgt zonder dat je bij hoeft te steppen. Maar op een gegeven moment kreeg ik de schwung te pakken. Ik ging steeds harder en harder, alleen maar door een juiste, vloeiende beweging van bovenlichaam, heupen en benen. Ik kan niet zo goed uitleggen wat nou de juiste techniek is. Maar het voelde fantastisch. Letterlijk surfen door de stad. Ik was van plan om even een kwartiertje te gaan skaten. Omdat het best wel zwaar is voor je bovenbenen. Maar uiteindelijk heb ik anderhalf uur op dat apparaat gestaan. Heerlijk zeg. Een hele goede workout.

 

Naast dat het een hele goede workout was, gebeurde er ook iets leuks en verrassends in mijn energie. Vroeger heb ik heel veel geskateboard. En ik voelde me vanavond net weer dat jongetje van vijftien. Ik werd er echt heel blij van en ik voelde weer die onvermoeibare jeugdige energie, dat je je uren op zo’n board kon vermaken. Of een hele middag kon voetballen met je vriendjes, en dat je moeder je dan van het trapveldje af moest sleuren om te gaan eten. Gewoon omdat je het zo naar je zin had dat je de tijd vergat. Vanavond vergat ik ook de tijd een beetje, ik was helemaal in flow. Want om half acht keek ik op mijn telefoon en toen dacht ik: shit! Ik ging maar een kwartiertje skaten voor het eten, en nu ben ik anderhalf uur verder. Het is al half acht! Daarom zit ik nu pas aan mijn bakkie soep, veel te laat om nog een gezonde verwerking van het voedsel door mijn spijsverteringskanaal te bewerkstelligen.    

 

Naast de jongensachtige energie kwamen er ook allerlei fijne jeugdherinneringen boven van het skateleven op straat in Oud-Beijerland. Ik ging altijd skateboarden met mijn maatje Justin, en met wat andere straatschoffies. Want dat waren we. Straatschoffies. We waren altijd buiten. Voetballen en skateboarden. Skateboarden bij het Vierwiekenplein, het gemeentehuis en bij het skatepleintje in het Laningpark. En altijd naar Bootsport, de skateboardwinkel in ons dorp. Daar gingen we altijd een beetje hangen met andere skaters. En ons vergapen aan mooie, nieuwe skateboards en snowboards. En we gingen altijd naar Dinges, waar dan één keer per maand een Skatecore was. Er was dan een punkbandje en er werd voor en na het optreden altijd keiharde punk gedraaid.

 

Wat een heerlijke tijd was dat toch. Skateboarden, altijd buiten, geen zorgen. Ik hoop dat als ik nu op mijn Carver ga surfen in de stad, ik telkens in gedachten in Oud-Beijerland ben. Zorgeloos, onvermoeibaar en in flow.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.