Sex Education

De Donkere Dame

Laatst heb ik het derde seizoen van Sex Education gekeken op Netflix. Het gaat natuurlijk over seks. Onder jongeren, en af en toe komen de ouders ook in beeld. Maar de serie bestrijkt een veel breder scala aan thema’s dan alleen seks. Het gaat vooral ook over jezelf mogen zijn, inclusie, liefde, ondernemerschap en denken in mogelijkheden. En ook niet geheel onbelangrijk: dat de schaamte van seks af mag. Ik vind het echt een fantastische serie.

 

Neem Adam. Het zoontje van het voormalige schoolhoofd. Aanvankelijk pest hij homo Eric, en later blijkt dat Adam zelf homo is. Adam krijgt zelfs een relatie met Eric. In het begin maken z’n sportvrienden hem nog een beetje belachelijk, maar uiteindelijk accepteren ze Adam zoals hij is.

 

Lily is lesbisch, gelooft in aliens, kleedt zich als een alien en schrijft fantastische verhalen over aliens. Ze maakt wel een worsteling door maar zodra ze gaat staan voor wie ze is, blijkt dat haar moeder ook contact met aliens heeft. En uiteindelijk wordt er zelfs een buitenaards goed verhaal van Lily gepubliceerd.

 

En Cal is non-binair en voelt zich geen man en geen vrouw. Cal ligt constant met het schoolhoofd Hope Haddon overhoop omdat zij wil dat mannen en vrouwen strikt gescheiden worden. Hopeloos, die strenge regels van Hope. Dit leidt ertoe dat de hele school in opstand komt en Hope haar functie neerlegt. De vrijheid om te mogen zijn wie je wilt is weer terug. Er is weer hoop zonder Hope.

 

Maeve en Otis starten een bedrijfje op de wc waarmee ze andere leerlingen seks-advies geven. En het werkt. Ze draaien een beetje om elkaar heen want ze vinden elkaar leuk. Ze krijgen aan het eind van  seizoen drie een relatie, daar zat ik al drie seizoenen op te wachten.

 

De leerlingen op de Moordale-school, de ouders, het is één grote familie. Wat fijn, wat een liefde. Zo zou het leven toch moeten zijn. Dat we als mensheid tot één grote gezellige club behoren. En dan hoor ik dat er in Nederland een meisje, Frederique van veertien, in elkaar geslagen wordt omdat ze haar geslacht niet wil prijsgeven. En in Rotterdam worden homo’s in elkaar geslagen op homo-ontmoetingsplekken. Dan zet ik snel het nieuws af en kijk opnieuw een seizoen van Sex Education. En nog een keer. En nog een keer. En nog een keer. En ik hoop stiekem dat de agressievelingen die geweld gebruiken tegen mensen die anders zijn, ook kijken. En tot inkeer komen. Lekker kappen met die klappen.

 

Er komt overigens ook een seizoen vier. Yes!

 

  

    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.