Schoonmaakpunten scoren

De Donkere Dame

Ik ben mezelf inmiddels een aantal maanden aan het bekwamen in het schoonmaakvak. Of netjes gezegd: huishoudelijke hulp. Ik krijg vaak positieve feedback van de cliënten. Dat kan direct zijn, doordat ze zeggen dat ze zo blij met me zijn. Of het gaat indirect via Mel van de planning. Dan belt ze me op en zegt dat ze weer gebeld is door een tevreden cliënt. Die dan gevraagd heeft of ik de vaste hulp mag worden. Heb jij nou ook ambities in het schoonmaakvak, dan zal ik hieronder een aantal tips uit de doeken doen waarmee je lof en waardering bij cliënten kunt oogsten.   

 

1.Kom op tijd, het liefst iets te vroeg. Je zou zeggen dat bejaarden alle tijd van de wereld hebben, en dat tijd niet meer zoveel uitmaakt. Niets is minder waar. Als je maar vijf minuten te laat bent, hangen ze al aan de lijn bij de zorginstelling dat ze iemand anders willen. Kom dus op tijd.

 

2.Doe je schoenen uit. Zo laat je zien dat je snapt dat je met je schoenen vuil van buiten mee naar binnen neemt. En dat het binnen schoon moet zijn. Ze vinden je dan een held op sokken.

 

3.Werk terwijl je thee afkoelt. Bij 99% van de bejaarden krijg je bij binnenkomst en bakkie thee of koffie. Zeg dan dat je alvast aan de slag gaat terwijl de koffie en thee afkoelt. Dat vinden ze prachtig. Wat een werkethos! Behalve natuurlijk als je merkt dat ze een beetje eenzaam zijn en echt heel graag een verhaal aan je willen vertellen. Dan ga je gewoon even zitten.

 

4.Houd je mobiel in je zak. Bejaarden vinden het zeer vervelend als je tijdens het werk op je mobiel kijkt. Ik heb er ook weleens commentaar op gehad, met mijn rode bolletjesverslaving. Dus gewoon je telefoon in je zak houden. Behalve als de bejaarde in slaap valt. Dan maakt het niet uit.  

 

5.Luister met aandacht. Als de cliënt iets vertelt, blijf er dan met je volledige aandacht bij. Zeg af en toe dat je het snapt. Probeer zo meelevend en invoelend mogelijk  te zijn. Daar scoor je ook punten mee.

 

6.Bied aan om meer te doen. Als je voortijdig klaar bent met de gewenste klussen, bied dan aan om nog meer werk te doen. En maak het concreet. Zeg bijvoorbeeld: “oh maar mevrouw, ik kan ook de keuken nog wel even doen? Of de badkamer?” Als je dan nog steeds niks extra’s hoeft te doen, kun je gaan. Bejaarden waarderen je aanbod in ieder geval enorm.

 

7.Werk liggend als het kan. Als je onder de bank of onder het bed moet stofzuigen en je kunt er moeilijk bij, werk dan liggend. Ga op je zij liggen zodat je wel bij de lastige plekjes kunt komen. Dat vinden de bejaarden helemaal geweldig. Daar hebben ze het maanden later nog over met vrienden en familie.

 

8.Werk hard. Werkpaarden worden altijd gewaardeerd. Zeker in het vlijtige Nederland. Laat zien dat je hard werkt, door bijvoorbeeld zweet op je rug of op je voorhoofd. Of een rooie kop. Dit alles krijg je sowieso wel omdat bejaarden stoken tot minimaal 25 graden.

 

Nou, ik hoop dat ik je een beetje heb geholpen een vliegende start te maken in het schoonmaakwezen, althans als je interesse hebt.    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.