Sauna

Een dagje sauna gaat je niet in de koude kleren zitten. Dat kan ook niet, want die heb je niet aan. Eergisteren ging ik naar de sauna. Het waaide en het regende pijpenstelen, het was echt bloteweer. Een ideale dag voor de sauna.

 

Ik ben nog niet zo’n ervaren saunamens en elke keer als ik op een saunadag voor het eerst mijn naaktpak aandoe, voelt het een beetje ongemakkelijk. Maar het voelt na een uurtje wel weer comfortabel. Net alsof je in je jonge jaren weer in je blote kont zandkastelen gaat bouwen op het strand. Heerlijk.

 

Wat de gehele dag wel een beetje oncomfortabel blijft is het contact met anderen. Hoe doe je dat? Dat begint al in de douche. Want je weet gewoon dat er naar elkaar gekeken wordt. Maar ja…Hoe lang kijk je naar iemand? Of kun je beter helemaal niet naar anderen kijken? Gewoon de hele dag een beetje naar de grond gaan zitten te lopen te staren. Maak je een praatje met andere blootjes? Of is dat weer ongemakkelijk? Ik ouwehoer altijd tegen iedereen. Maar ik weet helemaal niet of anderen dat wel op prijs stellen. Heel lastig, het sociaal geaccepteerde gedrag in de sauna.

 

En dan het saunacomplex zelf. Er zijn vele sauna’s met allemaal verschillende temperaturen. Ik begin altijd met wat lagere temperatuur, 70 of 75 graden, en dan bouw ik het op. En na elke sauna even een dompelbadje natuurlijk. De lagere temperatuur sauna’s zijn wel fijn, want dan bouwt het geleidelijk op en begin je na een minuut of tien pas leeg te lopen. In de hetere sauna’s moet je gelijk aan het werk en je zweet vanaf minuut één als een otter. Ik wil mezelf altijd een beetje uitdagen, dus ik eindig altijd in de heetste sauna van 95 graden op het hoogste plankje. Als je dan inademt door je neus, schroeien je neusharen weg. Je tepels, je voeten en je voorhuid krijgen het ook zwaar te verduren. Eigenlijk alle gevoelige lichaamsdelen krijgen ervan langs. Het is echt niet te doen zo heet.

 

En de lichamen. Je ziet ze in alle soorten en maten. Grote, kleine, dunne, dikke, gladde, gerimpelde, ongeschoren, geschoren, en ga zo maar door. En sommige lichamen hebben uitstulpingen. Er liep bijvoorbeeld een vrouw met een soort rode alarmknop op d’r rug. En toen dacht ik: ja jongen, zulke verschillende soorten lichamen krijg je straks ook in je osteopathiepraktijk. Moet je wel tegen kunnen.

 

Toen was het tijd voor pauze. Dus ik lekker 4 wrappies met zalm weggewerkt. Daarna moest ik naar de WC. Gewoon een kleine boodschap. Op de WC zag ik dat er geen toiletpapier was. Geen probleem, want kleine boodschap. Het was een WC met een straaltje, een soort bidet. Ik wilde dat toch eens uitproberen, ondanks dat ik geen vies onderkantje had. Dus ik ben even op die straal gaan zitten. Best relaxt. Van voor naar achter. Ook even de ballen meegenomen natuurlijk. Het kan maar gebeurd zijn.

 

In de middag ging ik naar de Finse sauna. Buiten zat een jongen op z’n knietjes. Dus ik vroeg of het ging. Hij bleek kapot te gaan van de spierpijn. En wij kenden elkaar. Het was een vriend van m’n zusje uit Utrecht. Wel grappig. Hij was lekker ver van huis naar de sauna om geen bekenden tegen te komen. Mislukt!

 

Wat ook heerlijk is in de sauna is het zoutbad buiten. Je legt je hoofd op een betonnen randje en je lichaam blijft zomaar drijven. Helaas blijven er ook lichaamsdelen drijven die je soms liever niet ziet. Er was een bejaarde die het zelfs in het zoutbad presteerde bijna te verdrinken. Gelukkig werd ze uit het water getakeld door een reddingsbloot. Ik vond op een gegeven moment in een hoekje van het bad een dikke straal warm water vanuit de bodem. Daar ben ik even een half uurtje op gaan zitten. Heerlijk zeg. Er kwam nog een naaktslak nietsvermoedend het bad in gekropen. Naaktslakken hebben geen probleem met bloot zijn. Maar wel met zout. Deze naaktslak verdween als sneeuw voor de zon.

 

Het opgieten vond ik een uitdaging. De opgietjuf vroeg of er mensen waren die nog nooit een opgieting hadden meegemaakt. Ik was de enige die zijn vinger opstak, en ik moest beneden op het laagste treetje bij de juf gaan zitten. Zodat ze me een beetje in de gaten kon houden. We zaten heel dicht op elkaar, als haringen in een ton. Nou heb ik zweethutten meegemaakt bij 365 Dagen Succesvol waar het nog drukker was, dus ik vond het nog wel te doen. Wat ik het lastigst vond, is dat ik niet wist hoe lang het zou gaan duren. In de normale sauna draai ik het zandlopertje om en dan weet ik dat ik er over een kwartier weer uit mag. Nu had ik geen idee van tijd en de controlfreak in mij kwam ten volle naar boven. Van het niet-weten werd ik paniekerig. Of zoals de Belgen zo mooi zeggen: Ik panikeerde. Maar uiteindelijk heb ik het toch tot het einde volgehouden.

 

Het hoogtepunt van de dag kwam in het laatste half uur van mijn saunabezoek. Ik lag als afsluitertje in het spirituele bad. Ik was de enige. Ineens kwamen er twee dames het bad in gelopen. Ik keek nog eens goed naar de achterste vrouw. En nog eens…en nog eens…en nog eens…dit kon toch niet waar zijn? Het bleek mijn favoriete Nederlandse zangeres te zijn! Waar ik stiekem natuurlijk een beetje verliefd op ben, zoals je dat kunt worden op je idool! Deze vrouw is een rising star van The Voice of Holland! Ik ben dit jaar twee keer naar een concert van haar geweest, en na het tweede optreden heb ik zelfs nog even met haar gepraat in de foyer. Niet te geloven toch? Wat een toeval. Ik durfde haar niet aan te spreken, dat vond ik te ongemakkelijk. En ik dacht ook dat ze er misschien niet echt op zat te wachten om herkend te worden in een sauna. Maar ja….is dat waar? Misschien had ze het wel hartstikke leuk gevonden….ik fietste in ieder geval zingend naar huis….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.