Op reis

De Donkere Dame

De landsgrenzen zijn dicht. Je kunt niet vliegen. En je houdt zo van reizen. Wat moet je nu? Laten we de betekenis van het woord “reis” eens onder de loep nemen. Ik heb de definitie even opgezocht in mijn Prisma Nederlands Pocketwoordenboek: “het gaan naar een andere, vaak wat verder verwijderde plaats”. Deze definitie is natuurlijk super subjectief. Want wat is een andere, wat verder verwijderde plaats? Dat is voor iedereen anders. Want als je bijvoorbeeld COPD hebt, is een wandeling van je huis naar de supermarkt al een hele reis. Voor mij voelt een reis meer als een avontuur. Het maakt echt niet uit hoe ver je gaat. Wij van Cor(ona)endon hebben een paar mooie tips.   

 

1.Sta open voor het kleine. Maak je reis eens wat simpeler. Je kunt gemakkelijk reizen binnen de landsgrenzen. Binnen de stads- of dorpsgrenzen. Zelfs in je eigen wijk en in je eigen straat. Als je door je eigen straat loopt, zul je merken dat er altijd weer kleine nieuwe dingen opvallen. En je kunt door je favoriete park lopen en de bomen opnieuw bekijken, alsof je ze nog nooit gezien hebt. Dit kun je zelfs in je eigen huis en tuin doen. Je kunt avonturieren in hele kleine dingen.

 

2.Verwelkom het onbekende. Zoek binnen de mogelijkheden plekken op waar je nog nooit geweest bent. In Nederland zijn waarschijnlijk talloze plekken die je nog nooit hebt gezien. Reis eens naar een locatie die compleet nieuw is. Een onbekend natuurgebied bijvoorbeeld. Je kunt het ook in je eigen dorp of stad doen. Fiets eens door een straat die je niet kent. Of loop door een nog niet eerder ontdekt park.

 

3.Visualiseer. Voor deze kwaliteit heb je wel wat verbeeldingskracht nodig. En het helpt om af en toe eens lekker te dagdromen. Want in principe kun je in je hoofd elke reis maken die je wilt. En als je goed bent in visualiseren, kan zo’n reisje verdomd levensecht aanvoelen. Ik denk in beelden, dus misschien is het voor mij makkelijk praten. Als je het moeilijk vindt om te visualiseren, kun je er een oud fotoboek bijpakken van een mooie reis die je ooit hebt gemaakt. En dan maak je die prachtige reis gewoon opnieuw in je hoofd door de foto’s te bekijken. Werkt supergoed.

 

4.Geniet van dingen zonder ze te bezitten. Dit vind ik echt een fantastische eigenschap. Als ik een mooie auto zie, rijd ik er in gedachten even in. En vervolgens zet ik de auto vanuit mijn hoofd weer terug bij het huis van de eigenaar. Als ik een mooi huis zie, beeld ik me in dat ik er woon. En probeer te voelen wat voor een fijn huis het is. En daarna loop ik gewoon weer naar mijn eigen huis. Je hoeft dingen echt niet te bezitten om ervan te genieten.      

 

5.Realiseer je dat je altijd vrij bent. Ik was ooit bij een Vipassana meditatie retraite van elf dagen in Nepal. De monnik vertelde dat je je altijd vrij kunt voelen, ongeacht de uiterlijke omstandigheden. Zelfs als je in de gevangenis zit, kun je vrij zijn. Want er zijn zat mensen met veel geld en vrijheid, die zich ondanks alles toch gevangen voelen. In een baan of in een relatie. Het helpt hierbij overigens wel als je dagelijks mediteert. Hoe meer meditatie ervaring je hebt, hoe vaker je het gevoel hebt dat je vrij kunt zijn. Vrij van lijden.   

 

6.Maak eens een reis naar binnen. We zijn altijd bezig met de landen die we nog willen bezoeken. Op welke continenten we nog niet zijn geweest. De honger naar nieuwe indrukken is soms niet te stillen. Maar heb je de reis naar binnen weleens gemaakt? Die is vaak net zo interessant. Zo niet interessanter. Je komt er ook gewoon hoge bergtoppen en diepe ravijnen tegen. Warm zonnig zomerweer, en snijdende striemende stormen. Het is zo mooi om jezelf opnieuw te ontmoeten in al dat innerlijk natuurgeweld. Dus kijk eens of je misschien een cursus kunt doen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Of een yogacursus. Of zoek een goede therapeut als je al jaren tegen dezelfde patronen aanloopt die je in de weg zitten. De mogelijkheden zijn eindeloos.    

 

Zo zie je maar. Reizen en avontuur zit al in de kleinste dingen. Zowel in de buitenwereld als in je binnenwereld. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.