Oorlog

‘Met jou gaan we de oorlog niet winnen!’ Een uitspraak die ik weleens te horen kreeg als ik op het voetbalveld klavertjes vier stond te plukken terwijl me de bal werd aangespeeld. Of als ik al dromend oplossingen aan het bedenken was voor allerhande wereldproblemen, terwijl ik eigenlijk colaflessen uit kratten in schappen moest zetten. Of als ik de beurt kreeg in de klas en geen idee had waar de vraag over ging, omdat ik in gedachten op m’n surfplank stond.

Gekke opmerking eigenlijk. ‘Met jou gaan we de oorlog niet winnen’. Ik snapte er nooit wat van. Was er dan een oorlog in de buurt waaraan ik deel moest nemen? Was ik niet veel te jong om oorlog te voeren? En een oorlog is toch niet te winnen, want een oorlog kent toch alleen maar verliezers en geen winnaars?

Verder werd ik altijd vrij onzeker van dit spreekwoordelijke geweld. Was ik net lekker van de natuur aan het genieten, moest ik ineens een bal wegtrappen. Ik was niet alert genoeg volgens de voetbaltrainer. Stond ik associatief te denken bij de colaflessen, kreeg ik van de supermarktmanager te horen dat ik niet hard genoeg werkte, terwijl ik in mijn hoofd keihard aan het werk was. En op school dachten ze dat ik lui was, omdat ik vaak niet oplette en naar buiten keek, naar de wild bewegende bomen door de wind. Ik begreep gewoon nooit zo goed waarom ik in een muf klaslokaal moest zitten, terwijl ik ook kon surfen of andere avonturen kon beleven. Maar blijkbaar mocht ik niet fantaseren over surfen. Ik moest bij de les blijven.        

In mijn werkzaam leven kreeg ik tijdens functioneringsgesprekken ook weleens te maken met verkapte vormen van ‘met jou gaan we de oorlog niet winnen’. ‘Je lijkt vaak wat afwezig’, ‘je mag wel wat pro-actiever zijn’ en ‘volgens mij sta jij liever op je surfplank’.

‘Met jou gaan we de oorlog niet winnen’. Een gevaarlijke uitspraak als je het mij vraagt. Het geeft mensen het gevoel dat het niet oké is om te dagdromen. En je weet helemaal niet wat voor veldslagen iemand in z’n eigen hoofd aan het leveren is, in geval van mentale problemen. Dan kan het flink oorlog zijn. Pas dus alsjeblieft op met die oorlogstaal.   

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.