Nieuws volgen

De Donkere Dame

Nieuws volgen

 

Ik kreeg net een nieuwsbericht doorgestuurd van een vriendin. Het ging over het Vroesenpark in Rotterdam. Omdat ik daar 50 meter vandaan woon. Het bericht handelde over ongeregeldheden afgelopen zaterdag in het park, waardoor het ontruimd werd. Er was zaterdagavond een soort lachgassamenscholing van zo’n duizend jongeren aan de gang. En blijkbaar was er op dezelfde avond een schietpartij geweest in het Roel Langerakpark. Waardoor ook dit park ontruimd moest worden.

 

Deze nieuwsberichten hielden me bezig. Ze gaven me een akelig gevoel. Een uur na het lezen van de artikelen ging ik naar de snackbar om een papatje te halen, met een berenklauw. Lekker hoor. Toen ik thuis kwam, at ik mijn patat. Maar ik was eigenlijk nog met mijn gedachten bij het nieuws dat ik eerder las. Daardoor genoot ik minder van mijn patat.

 

“Je moet toch weten wat er in de wereld gebeurt.” Dit is een overtuiging die ik heel lang had. Tot ik in 2013 een jaar op reis ben geweest om voornamelijk mijn kont eraf te surfen in Australië en Indonesië. En ik ben ook nog even in Maleisië, Thailand en Nepal geweest. Toen heb ik een jaar lang geen nieuws gevolgd. En dat was me een partijtje fijn! Ik kwam terug als een ontzettend rijk mens, met een prachtige ervaring in mijn rugzak. Het nieuws heb ik geen moment gemist. Wat er in mijn eigen ervaringswereld gebeurde, was genoeg voor mij.

 

Dus sinds ik terugben van die trip lees ik geen nieuws. Ik heb geen krant en ik volg geen nieuws op mijn telefoon. Als er iets belangrijks gebeurt in de wereld hoor ik het wel vanuit mijn lieve sociale kring. Als ik mezelf wil ontwikkelen lees ik een boek. Of ik volg een opleiding. Of ik doe een leuke cursus. Of ik ga de natuur in, zetel me voor een paar mooie bloemen en ga dan een uur lang kijken hoe de insecten stuifmeel uit de stampers halen. Daar word ik blij van. En daar leer ik ook nog eens veel meer van.

 

Het nieuws is iets wat je op een stuk papier of op een scherm tot je neemt. En je hoofd maakt er een verhaal van. Maar als jij dat nieuwsfeit nooit leest, bestaat het in jouw wereld helemaal niet. En er is zoveel onbelangrijk, negatief nieuws dat helemaal het onthouden niet waard is. Grote, impactvolle gebeurtenissen in de geschiedenis, zoals de aanslagen op de Twin Towers, de aanslagen op Charlie Hebdo, de vliegtuigramp met MH17 en de moord op Pim Fortuyn zijn misschien wel goed om te weten. Alhoewel ik daar soms ook wel mijn twijfels over heb. Want wat schiet ik er persoonlijk mee op als ik dat allemaal weet? In mijn denkwereld levert het alleen maar verdeeldheid op. Omdat ik daardoor negatiever denk over anderen.

 

Dus ik zou mezelf afvragen voordat ik een nieuwsartikel lees: ga ik blij worden van het artikel dat ik zo meteen ga lezen? Draagt het bij aan mijn persoonlijke ontwikkeling? Als het antwoord nee is, lekker niet lezen. Dan kun je beter een Netflix-serie kijken over een aanslag. Dat is misschien ook niet goed voor je gemoed en je onderbewuste, maar daarvan weet je tenminste dat het nep is.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.