Laarzen uit

De Donkere Dame

Een dag met veel regen. Dat betekent doorgaans vieze keten. Verder was het een doorsnee dag in de bouwketenschoonmaak. Ik neem jullie mee.

“Hé schoonmaker, heb je nou weleens dat je rukkende gasten tegenkomt op de wc? En dat er dan overal sperma aan de muren zit?”

‘Eh…nee. Maar ik zie nog wel een druppel zaad aan je neus hangen.’

“Hé schoonmaker, ik zie dat ze die keet aan de overkant hebben weggehaald, scheelt jou weer schoonmaakwerk. Nou heb jij dus tijd over. Kun je dan mijn auto schoonmaken? Die witte Citroën Berlingo.”

‘Eh…nee. Maar ik wil er wel even overheen zeiken voor je.’

Zo wordt er gecommuniceerd in de bouwkeet. Ik heb het ook niet verzonnen. Maar je moet mee met het niveau, anders denken ze dat je niet goed wijs bent. Of homo. Even later stond mijn gesprekspartner in de keet te roken. Ik sprak hem aan.

‘Hé boefje, je mag niet roken in de keet hè. Wil je dat buiten doen? Ik heb geen zin om in jouw rooklucht te werken.’

“Ik heb de deur toch open schoonmaker? Alle rook gaat naar buiten. Ik ga echt niet in de regen staan.”

Ik zuchtte diep en liet hem maar. Discussiëren had geen zin was mijn snelle analyse. Ik ging verder met het schoonmaken van de toiletten toen ik telkens ferme klappen vanuit de schaftkeet hoorde. En ineens vloog er een skateboard tussen mijn benen door. De maat van de roker was het skateboard van een collega keihard door de keet aan het trappen, tegen de muren aan. Het zijn ook net kleine jongens.

“Kun jij skateboarden?” Vroeg hij me. Ik liet mijn befaamde kickflip zien en oogstte applaus van de krullenbol met dikke bierbuik.  

Even later was ik de keet aan het dweilen. Dat was met dit regenachtige weer toch een beetje dweilen met de kraan open. Want de bouwvakkers lopen er direct weer met hun modderpoten overheen. Ik moet zeggen dat ze zich verrassend vaak verontschuldigen. Omdat ze mijn mooie werk weer vies maken. Er was zelfs een jongen die zijn laarzen uitdeed en op zijn sokken over mijn vers schoongemaakte vloer gleed.

‘Wat doe je nou?’ Vroeg ik hem.

“Ja man, ik dacht ik doe even mijn laarzen uit. Ik heb zelf ook bouwketen schoongemaakt en ik weet hoe kut het is als je net hebt gedweild en die gasten er dan weer met hun vieze poten overheen lopen.”   

De jongen vertelde dat hij nu steigerbouwer is. En dat het zwaar werk is als het regent. Omdat de houten planken dan nat en zwaar worden. Dat had ik me nooit gerealiseerd. Weer wat geleerd vandaag.  

Ik sloot de dag af in de keet van uitvoerders Mike en Jay. Mike draait de hele dag door hardhouse, want daar ga je zo lekker hard van werken. Ik weet niet of Jay er nou zo blij mee is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.