In de fik

Het hele Amazonegebied staat in de fik. Ik zie het telkens voorbij komen op sociale media. Ik volg bijna geen nieuws meer, maar ik heb het toch even opgezocht op NOS.nl. Het schijnt dat de bossen worden platgebrand omdat er activiteiten gepland staan waar meer en sneller geld mee te verdienen is. Of het nu een sojaplantage, veeteelt of mijnbouw is, het blijft allemaal zorgwekkend natuurlijk.

Nou zat ik me vandaag het volgende af te lopen te vragen. Want het is allemaal heel erg wat er gebeurt in Brazilië. Maar staan wij er weleens bij stil hoe vaak wij onszelf in de fik zetten? Wij zetten ons eigen lijf vaker in de fik dan we denken. We brengen schade toe aan ons eigen lichaam, en het lichaam reageert daarop met een ontstekingsreactie. Er worden ontstekingscellen naar de plek van de beschadiging gestuurd om eventuele indringers in het lichaam te verwijderen. Het lichaam wordt warm, rood, pijnlijk en zwelt op. Je staat dus intern in de fik. Oorzaken van ontsteking kunnen zijn: verkeerde voeding, stress en blootstelling aan chemische stoffen. En soms is er niet direct een externe oorzaak aan te wijzen. Bijvoorbeeld als je darmproblemen hebt, of reuma.

Het tot je nemen van verkeerde voeding is makkelijk aan te passen. En stress ook tot op zekere hoogte. We kunnen gezonder eten en ons leven minder druk maken. Er is een parallel te trekken met de Braziliaanse boeren die het land willen gebruiken om sneller en meer geld te verdienen. Iedereen wil eigenlijk sneller en meer geld verdienen. Dit gaat vaak ten koste van het eten van gezond voedsel. Hoe vaak eten we niet even snel een hele ongezonde maaltijd, omdat we geen tijd hebben om te koken? We willen meer tijd om andere dingen te doen, en daardoor eten we even snel een maaltijd vol met troep. Dit is dubbel slecht. Snel eten zorgt voor een gestrest gevoel, en het voedsel zelf is ook nog eens slecht voor je, wat weer extra stress voor het lichaam betekent. Het lichaam moet harder werken om al die troep er weer uit te krijgen. En soms is er ook nog die ontstekingsreactie nodig om de beschadiging door slecht voedsel op te lossen. Dan kun je bijvoorbeeld een ontsteking in je darmen krijgen. En het schijnt zelfs dat depressies worden veroorzaakt door ontstekingen in je darmen. Dus slecht eten is niet alleen slecht voor je lichaam, maar ook voor je geest.

En als je teveel alcohol drinkt, breng je schade toe aan je lever. Ook niet best eigenlijk. Ik weet niet precies of het drinken van alcohol nou een ontstekingsreactie in je lever veroorzaakt om de gifstoffen uit je lichaam te verwijderen. Maar alcohol blijft vergif dat door de lever wordt afgebroken. Mijn persoonlijke ervaring met het drinken van teveel alcohol is dat mijn lichaam ’s nachts voelt alsof het in de fik staat. Het is dan heel warm en pijnlijk. Dus ik drink tegenwoordig wat minder.

Ook kunnen gedachten, niet geuite emoties en gedrag giftig zijn. Negatieve gedachten kunnen toxisch zijn voor je lichaam. Ze zetten zich vast op bepaalde plekken, in de vorm van pijn of spanning. Dit geldt ook voor niet geuite emoties. Die sla je ook altijd ergens op in je lichaam. Vaak komen de emoties er bij een goede yogales of ademsessie wel uit. Negatief gedrag richting jezelf kan ook giftig zijn. Je kunt hier jezelf pijn mee doen. En je kunt jezelf er ziek mee maken. Als je bijvoorbeeld stelselmatig over je grens gaat kun je ziek worden en een burn-out krijgen.

Dus ik vraag me af of wij met ons eigen lichaam soms niet gewoon hetzelfde doen als de boeren in Brazilië met het Amazonegebied. Uiteraard hebben wij bomen nodig om te kunnen ademen. Want bomen groeien door koolstofdioxide en water om te zetten in voedzame suikers en zuurstof. En wij leven van die zuurstof. Maar hoe kunnen wij leven van die zuurstof met een ziek of dood lichaam, omdat wij onszelf zo slecht verzorgen? Omdat wij onszelf zo vaak in de fik zetten?   

En natuurlijk doet het mij pijn als ik al die verbrande boompies zie. Verbrande boompies, veroorzaakt door de hebzucht van de mens. En door een gekke president. Maar het doet mij ook pijn als ik mensen zie roken. En ik ben verder niet rookser dan de paus hoor, want ik heb ook tot mijn vijfendertigste gerookt. En ik heb gister ook een hele ongezonde pizza van de Domino’s gegeten. Man, man man, wat zijn die pizza’s van de Domino’s smerig ongezond. Als ik daar een pizza ga halen is ‘ie binnen tien minuten klaar. Dat kan helemaal niet. Dat productieproces is zo hoog, daar kan echt niks gezonds aan zijn. En oh ja, bij de pleinbioscoop heb ik drie blonde Grimbergjes genuttigd. Ook niet echt gezond. Maar ik ben me er wel van bewust dat ik schade toebreng aan mijn lichaam. Dat ik mijn lichaam in de fik zet. En dan voelt dat lichaam vandaag toch een stuk minder fit. Alsof er weer wat innerlijke brandjes geblust moeten worden.

We zijn allemaal heel erg betrokken bij de wereld. En we willen de wereld ontdekken, mooie reizen maken. Maar misschien moeten we in al die reislust ook de reis naar binnen betrekken. Afdalen in ons eigen lichaam om te zien wat daar allemaal gaande is. En kijken hoe we beter voor onszelf kunnen zorgen. Pas als we goed voor onszelf kunnen zorgen, kunnen we beter voor de wereld zorgen.….  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.