Hulp vragen

Hulp vragen. Ik ben er de afgelopen jaren wel wat beter in geworden. Maar ik ben er nog steeds vrij slecht in. Ik wil altijd alles zelf oplossen. Ik ben stronteigenwijs en ik denk dat ik het allemaal zelf wel kan. Ik heb wel een vrij groot autodidactisch vermogen, maar soms is het echt beter om hulp te vragen of ergens les in te nemen.

De autodidactische eigenwijsheid begon al op mijn twaalfde, toen ik begon met windsurfen. Ik ging een keer met een vriendje en zijn vader mee om te leren windsurfen op het Grevelingenmeer. Na een middagje ploeteren was ik verkocht en dacht ik dat ik het zelf wel kon. Dus heb ik met mijn vader windsurfspullen gekocht en heb het verder mezelf aangeleerd, nooit een les genomen.

Met snowboarden ging het ook zo. Ik was negentien en ik kreeg verkering met een meisje en ik mocht een keer met haar familie mee op wintersport. Altijd handig zo’n rijke schoonvader. Dus ik had tweedehands spullen gekocht en kreeg wat tips van haar broertje, die al goed kon snowboarden. Die kon al backflips tijdens mijn eerste kennismaking met snowboarden. Verder heb ik mezelf het snowboarden geleerd. Ik had geluk dat ik in de jaren erna steeds met snowboardleraren op vakantie ging, die me tips gaven.

Met golfsurfen ben ik begonnen toen ik al kon snowboarden. Ik ging een keer met vrienden naar Frankrijk om te golfsurfen. Ik kocht een tweedehands Bic 6’7″ funboard om het even lekker op te gaan zitten te lopen te leren. Ik dacht dat ik het mezelf wel kon aanleren omdat ik al kon windsurfen en snowboarden. Een vrij domme en eigenwijze gedachte. Want de snowboardtechniek is wezenlijk anders dan de golfsurftechniek. En het board was ook nog veel te klein. Door de combinatie van te klein board en verkeerde techniek heeft het echt superlang geduurd voordat ik een beetje kon golfsurfen. Ik had gewoon minimaal één week les moeten nemen op een grote plank, liefst een softtop. Om de juiste techniek te leren. Ik golfsurf nu zo’n 15 jaar en ik ben nog steeds bezig die snowboardtechniek eruit te krijgen. Les nemen en hulp vragen had me echt tien keer meer surfplezier opgeleverd.

Ook als je mentale problemen hebt is het beter om hulp te vragen. Wees niet trots. Wees niet eigenwijs. Schaam je niet. Maar vraag hulp. Je hoeft het niet alleen te doen.

Toen ik een burn-out kreeg, heb ik ook veel te lang rondgelopen zonder hulp te vragen. Aan collega’s, managers of aan een jobcoach. Ik dacht dat ik het zelf moest en kon oplossen. Als ik eerder aan de bel had getrokken en hulp had gevraagd, was de burn-out veel minder hevig geweest.

Toen ik een depressie kreeg, dacht ik ook dat ik mezelf wel kon genezen door talloze zelfhulpboekjes te lezen en het internet af te struinen naar de oplossing. Uiteindelijk heb ik wel hulp gekregen van hulpverleners en medicatie om er weer bovenop te komen. Omdat de huisarts zei dat het zo niet verder kon. Als ik eerder hulp had gevraagd, had het niet zo lang geduurd voordat ik weer uit die diepe put kon kruipen.

Vraag dus hulp. Ik weet het. Het is het moeilijkste wat er is. Zeker voor mannen. Mannen willen altijd alles zelf oplossen, door hun oplossingsgerichte natuur. Mannen hebben dan ineens een missie. De missie is het oplossen van het probleem. Het liefst alleen. Maar het is zo krachtig om hulp te vragen. Just do it. Het maakt je leven makkelijker en leuker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.