De beste manier

De Donkere Dame

Vandaag vertelde een collega me dat je badkamertegels met kalkaanslag beter schoon kunt maken met Cif dan met Antikal. En dat je beter kunt stofzuigen dan vegen. Ik maak het in het dagelijks leven regelmatig mee. “Ruud, je voert deze klus nu op deze manier uit, maar je kunt het ook zo doen, dat is beter.” Soms doe ik het dan op de manier van de ander, om te kijken of het inderdaad beter is. Maar meestal raak ik geïrriteerd door zulke ongevraagde adviezen. Soms slik ik het in, en soms ga ik de discussie aan.

 

De irritatie komt bij mij doordat ik vrij autonoom ben en dingen graag zelf uitzoek. Ik ben iemand die ervarend leert. Ik wil zelf ontdekken hoe het zit. En als een collega kennis heeft van iets waar ik echt niks vanaf weet, dan stel ik vragen en dan luister ik uiteraard met interesse naar het antwoord. Maar als iemand een andere weg naar Rome heeft dan ik en vindt dat die weg beter is, ga ik meestal met m’n hakken in het zand.

 

Het is ook een beetje egoïstisch om een ander jouw manier van werken op te dringen. Want je ontneemt de ander de mogelijkheid fouten te maken en daarvan te leren. Want van fouten maken leer je het meest. En het is natuurlijk ook wel zo dat mensen in veel gevallen gewoon behulpzaam willen zijn. Maar soms zit onder die helpaholic-achtige houding de overtuiging dat men het beter weet dan de ander. Of er zit diep vanbinnen angst dat de ander misschien wel een betere werkwijze ontdekt. Het heeft ook een beetje met controlebehoefte te maken. De “zo hoort het en zo moet het”-overtuiging.    

 

Maar eigenlijk weten we ook niet beter en is het niet zo gek dat we het zo moeilijk vinden om anderen gewoon eens even lekker te laten aanrommelen. Het wordt ons met de paplepel ingegoten in de eerste vijfentwintig jaar van ons leven. Het hele schoolsysteem is erop gebaseerd dat je vooral moet doen wat de leraar zegt, je dingen efficiënt moet uitvoeren en dat je al helemaal geen fouten mag maken. Want fouten betekenen rode strepen en een onvoldoende. Laten we nou eens van dat prehistorische systeem afstappen en mensen dingen op hun eigen, authentieke manier laten uitvoeren. Zolang het niet voor onveilige situaties zorgt, het niet de gezondheid van anderen schaadt en er geen duizenden euro’s faalkosten mee zijn gemoeid, laat een ander het dan op zijn of haar wijze doen en lekker fouten maken. En soms keihard op je bek gaan. Superleerzaam. Ik ben voor eigenwijsheid en de daaruit voortvloeiende eigen wijsheid. Pionieren is de motor voor creativiteit en innovatie.    

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.