Dankbaarheidsyoga

De Donkere Dame

Ik had een yin-dankbaarheids-yogales voorbereid. Vanmorgen gaf ik hem bij de yogaschool waar ik ooit gestart ben, New Life Yoga in Zoetermeer. Online welteverstaan. Ik had acht yinyogahoudingen bedacht, en bij elke houding hoorde een dankbaarheidsvraag. De vragen hadden te maken met het afgelopen jaar. In de stilte van de yin-houdingen komen vaak mooie antwoorden omhoog, uit je kern. Na elke houding namen we een minuut de tijd om het antwoord op de vragen op te schrijven. Ik heb zelf ook meegedaan met de houdingen en het beantwoorden van de vragen. Ik zal de les in het kort beschrijven. We begonnen in de kleermakerszit. Vervolgens deden we de volgende houdingen, met bijbehorende vragen:

1.Houding: child’s pose (4 minuten). Vraag: waar ben je dankbaar voor?

Ik ben dankbaar voor de coronapandemie. Mijn werk hield op. Daardoor heb ik mijn creatieve vermogens moeten aanspreken om aan geld te komen. Dit hield in: mijn huis verhuren met Airbnb, en ander werk zoeken waarvan ik nooit gedacht had dat ik het zou gaan doen.

2.Houding: thread the needle (2×3 minuten). Vraag: wat wil je van je schouders laten glijden?

Pleasegedrag. Door dit pleasegedrag beweeg ik van mezelf weg en dat wil ik niet meer.

3.Houding: forward bend (3 minuten). Vraag: wat was de vervelendste persoon die je in 2020 hebt ontmoet, en bleek achteraf je grootste leermeester? En kun je deze persoon bedanken?

Het eerste wat in me opkwam is mijn vriendin Claudia. Dat is natuurlijk niet de vervelendste persoon die ik ontmoet heb, maar de leukste. En ook de grootste leermeester. Want ze spiegelt mij in alles. Dus bij deze: bedankt lieve Claudia.

  1. Houding: squat pose (3 minuten). Vraag: wie was je grootste inspirator?

David de Cock in de zweethut. Ik heb er dit jaar een paar met David mogen meemaken. Uit deze meneer komt zoveel wijsheid in de zweethut, super inspirerend.

5.Houding: melting heart pose (4 minuten). Voor deze houding had ik twee vragen bedacht:

– Wie wil je een hart onder de riem steken? Twee goede vrienden van me. Hun moeder is anderhalve week geleden door de hemel gestolen. Ze was nog maar zeventig. En hun vader is al meer dan tien jaar geleden overleden. Allebei een beetje te vroeg helaas.

– Wat ga je doen als je vanuit je hart leeft? Een boek schrijven. En verder met osteopathie. Als het mij financieel gezien gegeven is, ga ik volgend schooljaar weer verder.

6.Houding:butterfly pose (4 minuten). Vraag: Van welke gebeurtenis kreeg je vleugels? 

Van het schoonmaakwerk dat ik sinds een aantal maanden doe. Ik maak schoon bij bejaarden en bij mensen met een beperking. Ik kom elke avond thuis met meer energie dan dat ik de dag begon. En ik schrijf elke avond over mijn belevenissen. En daar krijg ik ook weer energie van. Een soort “Red Bull geeft je vleugels” gevoel.

7.Houding: caterpillar (4 minuten). Vraag: Welke gebeurtenis had je niet voorzien in 2020, en heeft deze goed of slecht voor je uitgepakt?

Dat is de coronacrisis. En deze heeft zowel slecht als goed voor me uitgepakt. Slecht omdat ik al mijn werk ben kwijtgeraakt. En goed omdat ik in een coronasnelteststraat kon gaan werken. Met dit werk verdien ik meer dan met mijn oude werk.     

 8.Houding: reclining twist (2×3 minuten). Vraag: Wat voor twist hoop je dat je leven krijgt in 2021?

Ik hoop dat ik in 2021 betaald ga krijgen voor mijn schrijfwerk, en dat ik een boek uit mag gaan geven.

We sloten de yinyogales af in savasana, de eindontspanning. Ik heb de leerlingen gevraagd om 2020 van zich af te laten glijden, en zich alvast lichtjes te laten besprenkelen door 2021.

De les duurt ongeveer een uur en een kwartier. Als je dit verhaaltje hebt gelezen en je houdt van yoga, lijkt het me erg leuk als je de les zelf ook een keertje doet in de komende dagen! De houdingen kun je makkelijk opzoeken via Google. En hou dan pen en papier bij de hand!

Namasté.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.