Bosbadderen

Een keer per week ga ik naar een bos. Om te bosbadderen. De positieve effecten voor de gezondheid zijn niet op een hand te tellen. Voor mij zijn de belangrijkste redenen om bomen te knuffelen de volgende. Het heeft een kalmerend effect omdat m’n parasympathisch zenuwstelsel, die van rust en ontspanning, wordt geactiveerd. De ingeademde lucht is schoner dan in de stad. De stilte in combinatie met het monotone wandelen zorgt doorgaans voor creativiteit. Ik zoek de stille bossen op, zodat ik zo weinig mogelijk mensen zie, want die kom ik in de stad en in mijn humanitaire werk al genoeg tegen. Als laatste ben ik gedurende het bosbadderen niet met m’n telefoon bezig, afgezien van af en toe een foto maken.  

Meestal rij ik richting de Utrechtse Heuvelrug of de Veluwe. Als ik dan na knooppunt Rijnsweerd de A28 opdraai verandert langzaamaan het landschap. De overmaat aan Randstedelijk beton wordt vervangen door schuine hellingen vol bomen. Alsof je zo het groen wordt ingezogen. En als de heide in bloei staat, word je getrakteerd op grote oppervlakken prachtig paars. Misschien is het mijn gevoel en zie ik graag wat ik wil zien, maar ik krijg toch sterk de indruk dat het leeftempo na Utrecht, net buiten de Randstad, een stukje lager ligt.

Na het parkeren van de auto loop ik zo snel mogelijk richting mijn groene vrienden, de longen van moeder aarde. Het effect op m’n zenuwstelsel voel ik altijd vrij snel. Ik word kalmer en stiller. En ik blijf tijdens het lopen maar herhalen hoe mooi het wel niet is. Soms raakt het me en pink ik een traantje weg.

Vanuit de stilte ontstaat dus vaak iets nieuws. Een toekomstplan, een woordgrap of een oplossing voor een probleem. Gisteren was het deze blog. Ik laat het gebeuren, ik ben niet op zoek.   

Als ik terug ben bij de auto, baal ik altijd een beetje. Een lichte weemoed overvalt me. Bij het starten van de motor mis ik de groene reuzen al. Nadat ik Utrecht ben gepasseerd merk ik dat het verkeer op de A12 richting Rotterdam gejaagder is. Het lijkt allemaal weer een versnelling hoger te gaan. Jammer. Ik hou van Rotterdam, begrijp me niet verkeerd. Een bruisende stad kan me bijzonder welgevallen. Maar bos is zo ontzettend gezond.   

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.