Bloemen

De Donkere Dame

Vandaag kocht ik bloemen. Voor mezelf. Ik doe dat wel vaker. Een bossie bloemen kopen voor mezelf. Om mijn huis en mezelf lekker op te fleuren. En dan het liefst roze bloemen. Nou zijn er mensen die dan denken: die Ruud, die is echt minimaal biseksueel. Want bloemen kopen voor jezelf is echt voor vrouwen.

 

Tsja, dat gedoe over mannen en vrouwen. Vandaag was ik op school voor de osteopathie opleiding. We hadden palpatiedag. Palperen is met je handen een lichaam bevoelen om bijvoorbeeld te onderzoeken waar de organen in de buik zitten. Best wel een beetje ongemakkelijk voor sommigen. Gek eigenlijk toch? Dat we vroeger toen we klein waren met z’n allen in onze blote kont over het strand renden en met elkaar speelden. En doktertje speelden. En als we volwassen zijn is het ineens “een dingetje” om in ondergoed bij elkaar te zijn en elkaar aan te raken. Want als de dualiteit van het concept man en vrouw er niet zou zijn, zouden we ons waarschijnlijk veel meer op ons gemak voelen tijdens zo’n palpatiedag. En ik zie het ook bij mezelf. Ik ben op zich wel prima comfortabel om gemixt in ondergoed bij elkaar te zijn en elkaars lichaam te voelen, maar ik merk toch dat ik iets meer ontspannen ben als ik een man mag palperen.  

 

En toch ben ik de standaard voor wat mannen en vrouwen “behoren” te doen al een tijdje kwijt.  Weggegooid. Zo de zee in. Ik heb mijn standaard ingeklapt. Ik klap mijn standaard alleen nog uit als ik mijn fiets moet neerzetten. En ik ben zo blij dat het 2020 is. Dat het allemaal wat losser is dan vroeger. En dan vergeet ik daarbij de excessen van geweld tegen mensen uit de LGBT gemeenschap zeker niet. Maar ik voel mij vrijer dan ooit.

 

Het is toch prachtig dat mijn neefje van drie nagellak op wil? En dat zijn moeder dat dan ook gewoon doet? Dat ze niet zegt: “Nee, dat kan niet want jij bent een jongetje. Wat zullen de buren wel niet denken.” En dat hij daar dan mee naar de kinderopvang gaat, en dat niemand daar moeilijk over doet. Misschien als ‘ie het later op de middelbare school doet, dat het dan weer een ander verhaal is. Maar ik hoop dat het tegen die tijd, over een jaar of tien, volkomen normaal is.

 

En ik vind het ook zo mooi dat ik gewoon tegen een man kan zeggen dat ‘ie er goed uitziet. Vandaag op school sprak ik Frank aan het einde van de dag. En het viel me op dat hij er goed uitzag. Overhemd, strakke pantalon, glimmende schoenen, haartjes strak. Dus ik complimenteerde hem met zijn voorkomen. En toen hebben we er nog even over gepraat. Dat deze look casual voor hem is. En dat ik liever op Nike Air Max loop. Met hoodie en afgetrapte spijkerbroek. En ik ben zo blij dat wij gewoon zo’n gesprek kunnen voeren. Zonder dat het raar is. Komt misschien ook wel door het type mens dat de osteopaat in wording is.  

 

Laatst was ik voor een sollicitatiegesprek bij het Hoogheemraadschap van Delfland. Best wel een conservatieve werkgever. Voor het gesprek ging ik nog even naar de WC. Zenuwplasje. En toen bleek dat ze daar genderneutrale toiletten hebben. Super toch? Ik complimenteerde de manager waar ik het gesprek mee had met deze genderneutraliteit.  Ze zei toen wel dat alleen de toiletten beneden (waar de meeste klanten komen) genderneutraal waren. In de rest van het gebouw niet. Toch een beetje een mooiere buitenkant dan binnenkant. Maar ze zijn in ieder geval goed op weg!

 

Van de zomer was ik op het Vrije Volk festival in het Vroesenpark in Blijdorp. Lekker naast de deur. Het was er erg vrij allemaal. Er liep een grote vertegenwoordiging van de LGBT-scene rond. Vooral heel veel travestieten. Daar kan ik zo van genieten. Van travestieten. Dat overdreven expressieve, uitbundige gedrag. Ik vind het heerlijk. En heerlijk dat het gewoon kan.

 

En gisteren keek ik naar The Voice Of Holland. Daar was Zingy aan het ziggen. Oh nee, ik verschrijf me. Daar was Ziggy aan het zingen. Met roze haar en parels in z’n oren. Een homo die ontzettend vrouwelijk en flamboyant is. En vroeger dus ontzettend is gepest, en in elkaar is geslagen. Heel naar om te horen. Maar nu staat hij gelukkig weer helemaal in z’n kracht en hij wordt geaccepteerd voor wie hij is. Fijn dat het allemaal mogelijk is in Nederland. Jezelf zijn.  

 

En uiteraard is er niks mis met mannelijkheid en vrouwelijkheid. Mannen moeten gewoon lekker mannendingen blijven doen. En vrouwen moeten gewoon lekker vrouwendingen blijven doen. Maar het is zo fijn dat het tegenwoordig veel meer geaccepteerd is dat mannen ook vrouwendingen doen en andersom. Ik doe zelf best veel mannelijke dingen. Maar ook veel vrouwelijke dingen. Mooi dat het beiden kan. En het is ook fijn om af te wisselen. Als ik yogales heb gegeven (er komen bijna alleen maar vrouwen in mijn lessen), heb ik vaak de behoefte om mannendingen te doen. Lekker surfen, voetballen, bier drinken in de kroeg, onderlinge competitie met elkaar. Belangrijk. Die balans.  

 

Yes. Ik ben zo blij dat ik nu leef en niet honderd jaar geleden. Wat een vrijheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.