Bindingsangst

Het is alweer drie weken geleden dat het eerste live weekend van 365 dagen succesvol in Afas Live voor de deur stond. Ik heb even getwijfeld of ik dit ging delen, maar ik wil het toch doen. Ik ben er nu toch.

Ik had al eerder geschreven over mijn bindingsangst. En dat ik dit heel graag wilde afleggen. Of omleggen, misschien is dat krachtiger. Op zaterdag is dat gelukt! We moesten iets meenemen waar je afscheid van wilde nemen, en dit mocht je dan weggooien. Ik had een verstrikte boeddha bij me. Hiermee heb ik mijn bindingsangst symbolisch in de container gegooid. Het voelde bevrijdend.

Op zondag gebeurde er nog iets bijzonders. We kregen de opdracht om met onze buurman/buurvrouw in de zaal te bespreken wat ons het meeste in de weg zit in het pad naar een duurzaam gelukkig leven. Weer kwam de bindingsangst naar boven. Mijn buurvrouw gaf me goede tips en vroeg of ik het misschien op het podium wilde delen, omdat ze zag dat het me zo in de weg zit. 
“Toevallig” kwam de babbelbox microfoon terecht bij een meisje vlak voor me. Zij deed haar verhaal (ook over relaties) en mocht de microfoon vervolgens verder gooien. Ik stond op en kreeg de microfoon van haar, en besloot mijn verhaal te delen met 1200 mensen.
Vervolgens vroeg David of ik het wilde uitwerken op het podium. Natuurlijk wilde ik dat! Retespannend, dat wel.

David gaf de volgende tips als bindingsangst (of verlatingsangst) je in de weg zit:

1. Je hebt geen bindingsangst, je doet bindingsangst. Dat je denkt dat je bindingsangst “hebt”, is eigenlijk maar een verhaal dat je over jezelf verzint. Kom vervolgens uit dat verhaal, en concentreer je op je verlangen. Doordat je er op deze manier naar kijkt, gaat de druk er wat af en kun je misschien zelfs om je bindingsangst lachen. 
2. Wees vanaf het begin eerlijk en duidelijk over de deal die je met elkaar sluit. Wil je kinderen? Wil je samenwonen? Wil je een serieuze relatie of zoek je alleen seks? 
Als je niet eerlijk bent, ga je denken dat je altijd recht hebt op wat jij wilt in de relatie. 
3. Je hebt een relatie vooral te doen. En als je beiden bereid bent om te verdiepen, en met de dynamiek van een liefdesrelatie aan de slag te gaan, kun je een heel eind komen. Je kunt deze liefdesdynamiek echt leren. 
4. Ware vrijheid zit hem niet in zoveel mogelijk reizen, zoveel mogelijk vrouwen, zoveel mogelijk surfen en zoveel mogelijk vrije tijd. Echte vrijheid ontvouwt zich als beide partners binnen een relatie altijd vrij zijn om te zeggen wat ze willen, in volledige openheid. Speaking Your Truth.

Dit waren hele mooie en waardevolle tips van David. 
Vervolgens gingen we nog een stapje verder. Er kwamen 14 (tsja, pal naast de Johan Cruijff Arena) vrouwen op het podium. Vervolgens mocht ik bij elke vrouw gaan voelen of ik een ja of een nee voelde. En de vrouwen mochten ook gaan voelen of ze bij mij een ja of nee voelden. 
Ook super spannend natuurlijk! Maar heel leerzaam!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.