Bewust consumeren

Wonen op wielen heeft tot gevolg dat je wat vaker na moet denken voordat je wat koopt. De opbergruimte is namelijk vrij beperkt. Impulsaankopen zoals een nieuwe LED TV, een set tuinmeubelen of een lavalamp zitten er sowieso niet meer in. En als ik toch wat nieuws koop, is het wel even wikken en wegen. Heb ik het echt nodig? Past het nog in m’n bus?

Ook de afweging van wat er allemaal meeging in de camper was best een klus. Daar moest ik goed over nadenken. Je wilt echt geen spullen meenemen die je niet gebruikt. Zonde van de ruimte, en met een beetje pech moet je het niet gebruikte artikel meerdere malen in- en uit de bergruimte halen om spullen te kunnen pakken die je wel gebruikt. Over het algemeen gebruik ik de meeste materialen wel, maar nog steeds heb ik best wat ongebruikte accessoires bij me. Bijvoorbeeld: een voetbal, een tent, een skate longboard en sambaballen.  

Voedsel koop ik ook heel bewust. Vooral niet teveel tegelijk. Vaak is het warm in de bus en daardoor worden groenten en fruit sneller slecht dan in een huis. En m’n koelkast is vrij klein dus te koelen etenswaren schaf ik ook met mate aan.    

De afgelopen maanden woonde ik in een groot huis in Portugal. Ik merkte dat ik daardoor meer ging consumeren omdat ik het besef van beperkte ruimte verloor. We gingen bijvoorbeeld regelmatig naar Lagos om te surfen en dan kocht ik in de surfwinkels soms nieuwe kleding. Korte broeken, T-shirts, truien en joggingbroeken (want die zitten zo lekker). In mijn kamer heb ik een hele grote kast dus het past er allemaal in.

Over vijf weken vertrek ik weer uit Portugal en ga ik weer in de bus wonen. Ik ben benieuwd of ik alles er weer in krijg. De bus gaat me in ieder geval weer bewuster laten kopen. Of beter gezegd: bewuster niet laten kopen.    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.