Aandacht

Aandacht.

Ik heb besloten elke week een stukje te schrijven. Deze week gaat het over aandacht. Het is zo belangrijk om de dingen die je doet met aandacht te doen. Zeker in deze tijd van de mobiele telefoons, waarin alles per direct beschikbaar is. Aandacht werkt positief door in je leven. Het vergt wel enige oefening. Ik heb bijvoorbeeld enkele jaren geleden een 8-weekse mindfulness training gedaan, en in de afgelopen jaren veel gemediteerd. Daardoor ben ik beter geworden in aandachtig zijn en heb ik meer compassie voor anderen.

Tandenpoetsen. 
Je kunt beginnen met kleine handelingen die je dagelijks doet, met aandacht uit te voeren. Bijvoorbeeld tandenpoetsen. Wees er volledig bij. Pak bewust je tandenborstel en je tandpasta. Open de tube en knijp met aandacht wat tandpasta op de haartjes van je borstel. Breng de tandenborstel naar je mond, open je mond en poets dan je tanden, elke dag op dezelfde manier. Blijf tijdens het poetsen aandachtig. Voelt de borstel hard of zacht? Hoe voelen je tanden? Hoe voelt je tandvlees? Is je mond warm of koud? Wat voor bewegingen maakt je arm?
Spoel vervolgens je mond en voel de temperatuur van het water. Maak je tandenborstel schoon met aandacht. En volg tenslotte de beweging van je arm terwijl je je tandenborstel weer in de houder zet.

Koken.
Stop liefde en aandacht in het koken. Neem er de tijd voor. Ik kan altijd proeven of de kok aandacht en liefde in de bereiding van het gerecht heeft gestopt. En ik kan het ook proeven als dat niet zo is. Als er haast en stress geweest is in de keuken.

Aandacht voor anderen. 
Je kunt ook aandacht hebben voor anderen. Het is zo fijn om mensen even echt te zien en even wat langer met compassie aan te kijken. Zowel voor jou als voor de ander. Zo ontstaat er even verbinding. 
Maak ook eens een praatje met de caissière in de supermarkt. Of geef een ander eens een compliment.

Één ding tegelijk.
Het is ook fijn om één ding tegelijk te doen. Ga bijvoorbeeld niet bellen in de auto, maar concentreer je volledig op de handelingen van het autorijden. Kijk niet op je telefoon terwijl je met anderen praat. Laat je telefoon met rust als je televisie kijkt. Probeer eens in stilte te eten.

Vertragen.
Het helpt ook erg om te vertragen. Pak eens de fiets in plaats van de auto. Of ga eens lopend naar de supermarkt in plaats van op de fiets. Ga eens in de langste rij staan in de supermarkt en kijk wat dit met je doet. 
Het is ook fijn om dagelijks gewoon een half uur niks te doen. Een beetje zitten. Buiten, of binnen op de bank.

Kortom: je zult merken dat je van kwantiteit naar kwaliteit beweegt. Je doet minder, maar wel met meer aandacht en liefde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.